Stół przygotowany na Boże Narodzenie powinien prezentować się pięknie, elegancko i okazale. To przecież obok choinki najważniejszy element świątecznego wystroju domu. W naszym poradniku dowiesz się, jak w prosty, szybki, a zarazem efektowny sposób zaaranżować stół na wigilijny wieczór.

Jak przystroić stół na Wigilię? Najważniejszy jest obrus

Obrus to podstawowy element nakrycia świątecznego stołu. Nawet jeśli posiadamy elegancki stół o nieskazitelnym, efektownie prezentującym się blacie, obrus będzie nam niezwykle potrzebny. Obrus podkreśla uroczysty charakter kolacji, a zgodnie z zasadami savoir-vivre’u, jeśli podany zostanie posiłek, stół, przy którym do posiłku zasiadamy, powinien zostać przykryty obrusem. Ponadto, zgodnie z tradycją, pod obrusem na wigilijnym stole powinno znaleźć się sianko.

Jeśli jednak szczególnie zależy Ci na wyeksponowaniu blatu stołu lub nie dysponujemy odpowiednim obrusem, dobrym rozwiązaniem będzie częściowe nakrycie stołu, np. bieżnikiem.

Jaki obrus powinniśmy wybrać na Wigilię? Klasycznym, ponadczasowym i z pewnością najbardziej eleganckim rozwiązaniem będzie biały obrus. Wśród bardziej nowoczesnych aranżacji świątecznego stołu spotkać możemy także obrusy w odcieniach ecru, beżu, złota i srebra, a nawet delikatnych szarości. Takie propozycje kolorystyczne oczywiście także są dopuszczalne, jednak pamiętajmy, aby trzymać się w całej aranżacji wybranej kolorystyki. Zbyt dużo kolorów sprawi, że stół stanie się pstry i straci na elegancji.

Na bożonarodzeniowym stole najlepiej sprawdzi się obrus żakardowy – idealnie gładki i prezentujący się naprawdę elegancko. Możemy sięgnąć po obrus w subtelne wzory, np. świąteczne gwiazdki, śnieżynki, renifery, czy choinki. Doskonale sprawdzą się także motywy roślinne oraz ludowe. Aby całość prezentowała się stylowo i elegancko, warto dopasować obrus i jego wzór do zastawy stołowej, w jakiej mamy zamiar podać świąteczne potrawy. Ta z kolei powinna w całości pochodzić z jednego kompletu – podobnie sztućce.

Niezastąpione serwetki, podkładki i bieżnik na stole bożonarodzeniowym

Jeśli chcemy, aby nasz stół wigilijny zyskał nieco koloru, możemy położyć dodatkowo na obrusie:

  • kolorowy bieżnik,

  • podkładki pod talerze – najlepsze będą z tkaniny, nie tworzywa,

  • barwną serwetę – ta najlepiej zaprezentuje się na środku stołu.

Uroczysty charakter wigilijnej kolacji podkreślą serwetki, które jednocześnie pełnić będą ważną rolę w dekoracji stołu. Jeżeli zależy Ci na podkreśleniu eleganckiego wystroju, zdecyduj się na serwetki płócienne, a nie papierowe.

Najprostszym sposobem ułożenia serwetek jest klasyczny prostokąt, wachlarz lub zwinięcie materiału w rulon. W tym przypadku możemy sięgnąć po eleganckie obrączki (pierścienie) do serwetek. Jeśli takimi nie dysponujemy, możemy zrobić je sami, np. z kolorowej wstążki udekorowanej gałązką choinki.

Świecznik

Z czego zrobić dekoracje świąteczne na stół?

Zastanawiając się nad tym, jak przystroić stół na Wigilię, nie możemy zapomnieć o świątecznym stroiku, który możemy kupić lub też wykonać samodzielnie. Niezbędne do jego wykonania będą gałązki świerku lub sosny, świece, wstążki, szyszki, czy małe bombki i… kreatywność. Efekt prac z pewnością będzie wyjątkowy i niepowtarzalny.

Prostą i szybką w wykonaniu dekoracją świątecznego stołu będą gwiazdki wycięte ze złotego lub srebrnego papieru, a następnie rozłożone na stole w kilku wybranych miejscach. Z pewnością doskonale odnajdzie się tutaj także łańcuch z lampkami ledowymi, który nie tylko ozdobi stół, ale i efektownie zastąpi świecie, subtelnie rozświetlając przestrzeń.

Na świątecznym stole mogą znaleźć się także kwiaty – świeże lub sztuczne. W tym drugim przypadku niezastąpione bywają poinsecje, czyli popularne gwiazdy betlejemskie. Pięknym uzupełnieniem roślinnej aranżacji stołu będą gałązki świerkowe, jemioła, szyszki, czy gałązki zielonego ostrokrzewu z efektownymi czerwonymi owocami.

Dekoracje świąteczne możesz wykonać samodzielnie, dysponując wiankiem, np. z gałązek brzozy lub drzew iglastych. Taki wianek przyozdabiamy bombkami, wstążkami lub tradycyjnie i naturalnie – gałązkami z owocami jarzębiny lub dzikiej róży, a nawet plasterkami suszonej pomarańczy. Tego rodzaju dekoracja świątecznego stołu będzie prezentować się bardzo okazale, oryginalnie i… smakowicie.